Meddelare: Andreas Olovsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Allsta

Att "Spel-Jösse" i Hjelta dugde till lite grand, det såg jag själv en gång. De satt och söp några stycken, och Jösse var med. En av dem hade en yster häst stående ute, som han oroade sig för. "Å nog står den", sade Jösse. "Var bara lugn du!". Men karlen kunde inte hålla sig utan tittade ut. I detsamma satte hästen iväg. Karlen ut och efter men han nådde ej längre än ut på bron, så kom han ej ur fläcken. Hästen stannade också ett stycke fram och stod alledeles stilla: Då fick karlen gå och hämta igen den. Så pågick det två gånger. Tredje gången stötte sig karlen i dörrposten, så att han tog till att blöda näsblod. "Varför skulle ni göra mej det här?" frågade han först. - "Du skulle ha litat på mej och inte kaxat efter hästen", svarade Jösse.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.